Inloggen

1.       In het menu, bovenaan jouw website klik je op Login.

Jouw website werd gecreëerd op basis van WordPress vandaar dat je ook het WordPress logo ziet.

WordPress  was vroeger reeds de meest gebruikte blog, maar omdat het een open structuur heeft werden er door derden veel verbeteringen aangebracht en kleine onderdeeltjes gemaakt waardoor het mogelijk werd om websites te creëren die toch het gebruiksgemak van een blog bezitten. Dat wil zeggen dat je zelf aan jouw website aanpassingen kan uitvoeren zonder dat je daar web-ontwikkelaars voor nodig hebt.

2.       Vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.

 

Je komt nu op het “Dashboard” van jouw website terecht.

 

BELANGRIJK: Als je niet vertrouwd bent met WordPress begin dan NIET te experimenteren door op allerlei links en knoppen te klikken. Lees eerst deze pagina en volg de volledige cursus!

 

Aan de linkerzijde, onder het woord Dashboard, zie je een aantal menu-items. Omdat dit jouw werkinstrumenten zijn zal ik ze even verduidelijken.

De voor jou belangrijkste gereedschappen zijn genummerd. Maar ik overloop ze even in volgorde.

Home: is deze pagina waar je nu op bent.

Daaronder zie je op de afbeelding: “updates” met het cijfer 2 in een rode bol.  Het duidt op de beschikbare updates en er word je gevraagd deze bij te werken.

BELANGRIJK: Jouw site bestaat uit onderdelen van verscheidene leveranciers. Het is mogelijk dat een update een negatieve invloed kan hebben op de werking van jouw site doordat andere onderdelen (nog) niet aangepast zijn. Als jouw site goed werkt GEEN UPDATES INSTALLEREN tenzij je goed weet waarmee je bezig bent. Beter raad vragen aan MaryDes!

All in one SEO: Is en hulp programma welke je help om beter gerangschikt te worden in de zoekmachines.

Berichten (1): Hier ga je berichten toevoegen aan jouw Blog

Media (2): Hier beheer je de afbeeldingen van jouw website. Je kan afbeeldingen toevoegen, verwijderen en benoemen. Je zal evenwel later zien dat we zelden deze link gebruiken, maar de toegang verkrijgen via diverse andere onderdelen van jouw site.

Links: Speciale links naar documentatie over diverse onderdelen. Je kan er eens naar kijken, maar veel gebruiken zal je niet doen.

Pagina’s (3) Wellicht de meest gebruikte omdat ze je toegang verschaft tot jouw standaard pagina’s waar je mogelijk af en toe wijzigingen wenst aan te brengen.

Reacties (4) Las je berichten schrijft (1) kunnen bezoekers er eventueel commentaar op geven. Deze reacties kan je hier beoordelen, bewerken, verwijderen of toelaten.

Projecten: Deze pagina’s zijn voor speciale beroepen (architecten, …) die hun projecten willen voorstellen.  Als auteur heb je ze niet echt nodig.

Site Reviews (5) Hier behandel je alle beoordelingen over jou en jouw boeken. Je zal via mail een bericht krijgen zodra je een beoordeling ontvangen hebt. Om spam te vermijden is dit onderdeel ingesteld dat elke beoordeling jouw goedkeuring moet krijgen voordat ze op de site zichtbaar komt. Als je liever toch alle boordelingen meteen zichtbaar wenst kunnen we dat aanpassen, maar er zijn ‘bots’ op het net die hiervan gebruik maken om jouw site te vullen met publiciteit. Ik zou het dus niet aanraden.

Weergave, Plugins, Gebruikers, Hulpmiddelen, en Instellingen zijn onderdelen die wij, als webontwikkelaars, gebruiken om jouw site te configureren. Beter uitblijven dus, of met MaryDes overleggen.

Calendar (6): is jouw activiteiten kalender op jouw site. Hier ga je items aan jouw kalender toevoegen, wijzigen of verwijderen.

WP Edit: WordPress heeft een beperkt tekstverwerker meegeleverd, maar deze is te beperkt om er als een normale vertrouwde tekstverwerker mee om te gaan. Vandaar dat we een uitgebreidere versie geïnstalleerd hebben. We hebben alles optimaal voor je ingesteld, dus hier hoef je niet meer te zijn.

Statistieken (7): Voor jou niet echt belangrijk, maar we hebben het toegevoegd omdat het altijd leuk is om te zien hoeveel mensen jouw site bezoeken, wat ze daar doen en vanwaar ze komen.

Divi: Dit is het thema dat we hebben gebruikt om jouw site te realiseren. Het maakt het eenvoudig om je pagina’s in te delen en bepaalde tools te gebruiken. Alle instellingen werden door ons uitgevoerd, dus hier hoef je niet meer te zijn.

Video Gallery (8): in dit onderdeel ga  je video’s aan de video galerij op jouw website toevoegen of verwijderen.

Menu vouwen: doet wat het zegt, het laat jouw menu verkleinen tot een iconenbalk.

 

 

We zullen elk onderdeel nu nader in detail bespreken. Laten we misschien best gewoon het rijtje afwerken en beginnen bij Berichten in de volgende les.