Marketing voor Auteurs - les 1
Waarom moet een auteur zich met marketing bezig houden?

Marketing

Hallo, welkom op deze cursus marketing voor auteurs. Het is een hele brok theorie, maar geeft je meer houvast en inzicht in de zaken die voor jou, als auteur belangrijk zijn.

Waarom moet ik mij bezig houden met marketing?

Uiteindelijk is jouw boek klaar om door iedereen gelezen te worden, maar hoe weet iedereen dat jouw boek beschikbaar is? Toen er nog geen Internet beschikbaar was waren er boekenrubrieken op radio en televisie, werden er, althans voor gekende schrijvers, advertenties in kranten of tijdschriften geplaatst. Je hoefde er als gepubliceerd auteur geen zorgen om te maken, dit werd allemaal voor jou geregeld door  de uitgeverij.  Deze tijden zijn evenwel voorbij.      

Dankzij Printing On Demand (POD) kan iedereen een boek uitgeven en is het aanbod van boeken op de markt enorm gestegen. In Amerika hebben de traditionele grote uitgeverijen nog slechts een kwart van de markt in handen, terwijl het aandeel van onafhankelijke auteurs, ook wel indie authors genoemd, nu reeds 45% bedraagt, en dit aantal blijft stijgen. Door dit enorme aanbod van boeken, staan de prijzen onder druk, maar de kosten voor de uitgeverijen blijven wel toenemen. Er is dus voor een uitgever niet veel budget meer om een boek te promoten. Het is dan ook logisch dat goed verkopende boeken van bekende auteurs meer van dit budget beschikbaar krijgen.

Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen, met een veel kleinere markt dan in de Verenigde Staten, moeten al helemaal uitkijken hoe ze de touwtjes nog aan elkaar kunnen knopen. Van hen moet je, zelfs al ben je een gepubliceerd auteur, niet echt veel ondersteuning meer verwachten.

Je zal dus als auteur zelf een handje moeten toesteken, wat overigens ook bijzonder gewaardeerd zal worden door jouw uitgever, mocht je een gepubliceerd auteur zijn.  En dit kan enkel jouw band met hen versterken en het uitgeven van jouw volgende boeken bevorderen.

Ben je een onafhankelijk auteur, dan heeft niemand wat aan jouw boek, als ze niet weten dat het beschikbaar is.

Elke auteur zal dus zelf initiatieven moeten nemen om zijn of haar boek te promoten. En hoe bereik je mensen? Door ze te benaderen op media waar ze veel aanwezig zijn:  het Internet.

Het Internet is een relatief eenvoudig maar belangrijk medium om jouw boek te promoten, maar er zijn nog andere marketing vormen die eveneens belangrijk zijn zoals beurzen, boekhandels, of lezingen.

Meer daarover later.

 

MARKETING VOOR AUTEURS

Waarom marketing?
Zelf initiatieven nemen
Internet marketing
Iets over websites
Nieuwsbrieven
Op locatie