Marketing voor auteurs - les 3
Waarom moet je op het internet aanwezig zijn?

Waarom moet je op Internet aanwezig zijn en welke strategieën kan je daar hanteren?

De allerbelangrijkste reden is dat mensen, jouw lezers dus, verwachten dat je daar aanwezig ben. Als ze meer informatie over jou willen weten zullen ze dat op de eerste plaats via het internet opzoeken. Ben je daar niet, of onvoldoende, aanwezig, kortom kunnen ze die informatie over jou niet snel genoeg vinden,  loop je het risico potentiële lezers te missen , of stel je jouw bestaande lezers teleur.

Je moet daar aanwezig zijn, gewoon ook omdat het niet moeilijk is om er aanwezig te zijn. Misschien hier en daar wat bijleren en kleinigheden opsteken, maar al bij al is Internet vrij toegankelijk.

Bovendien is het goedkoop. Je gaat niet veel geld uitgeven om toch mooie resultaten te boeken. Jouw Return on Investment, zoals ze dat in het Engels zo mooi noemen, is zeer positief.

Nu, welke strategieën kan je best toepassen?

Wat je ook doet op het internet, pas steeds “personal branding” toe. Best een avatar, dat is een kleine foto van jezelf, die je gebruikt op alle media zoals website, twitter, facebook en andere sociale media. Tracht ook overal een zelfde sfeer te creëren door dezelfde kleuren en afbeeldingen te gebruiken. Hierdoor ben je makkelijker herkenbaar en wek je meer vertrouwen.

Content marketing is eveneens belangrijk. Schrijf over jezelf, over het boek dat je geschreven hebt, over de gebeurtenissen rondom jouw boek.  Giet dat ineen blog op jouw website en verdeel het vandaar naar jouw sociale media.

Lok mensen naar jouw website door de mogelijkheid aan te bieden iets te downloaden. Dan kunnen bijvoorbeeld de eerste bladzijden van jouw boek zijn, zodat jouw bezoekers zin krijgen in meer.

SEO, het optimaliseren van jouw site voor zoekmachines als Google, Bing en Yahoo, is belangrijk. Er bestaan hulpprogramma’s die je toelaten dit, zonder kennis van informatica, zelf te doen, maar dat hangt een beetje af van het type website waarover je beschikt.  Je moet er in ieder geval voor zorgen dat mensen jou makkelijk kunnen vinden.

Maar wat doen mensen op jouw site als ze die gevonden hebben? Je moet er dus voor zorgen dat er een interactie ontstaat. Inschrijven op een nieuwsbrief, of een chatvenster, als je veel zelf achter jouw computer zit.

Sociale media is niet de snel rijk strategie, maar biedt wel een potentieel aan contacten die je op de hoogte kan houden van belangrijke gebeurtenissen. De beschikbaarheid van een nieuw boek, bijvoorbeeld of signeersessies die je geeft.
Tot zover dit deel.

MARKETING VOOR AUTEURS

Waarom marketing?
Zelf initiatieven nemen
Internet marketing
Iets over websites
Nieuwsbrieven
Op locatie