Categorieën en Berichten

MaryDes websites berichten-overzicht

Welkom in deze les waarin ik je uitleg hoe je bericht op jouw Blog toevoegt.

Voor we dat doen, moeten we samen even de categorieën bekijken. Die vindt je onder Berichten in de menubalk aan de linkerzijde van het scherm.

Categorieën zijn vakjes waarin je jouw berichten wenst onder te verdelen.

Als jouw bericht betrekking heeft op boeken, dan zal je later boeken aanduiden. Maar jouw bericht kan ook betrekking hebben op een leuk event dat je hebt meegemaakt of waarop je aanwezig zal zijn. Of jouw bericht kan betrekking hebben familie en vrienden.  Maar wat als jouw bericht betrekking heeft op jezelf, iets heel persoonlijks wat jou overkomen is. Er ontbreekt hier dus een categorie en die ga ik nu toevoegen.

Aan de linkerzijde, onder het vakje Naam, schrijf ik Auteur. De slug is een url-vriendelijke versie van de naam en wordt steeds in kleine letters geschreven. Daar zet ik dus “auteur”.

Ik zou elke categorie kunnen onderverdelen in subcategorieën, maar dat is voor onze website niet echt nodig. En een omschrijving is ook niet echt nodig want ik denk dat de titel reeds voldoende zegt.

Ik klik hoef dus enkel op de knop: Nieuwe categorie toevoegen te klikken om deze toe te voegen.

Deze komt dan terecht in mijn lijst met categorieën en ik zie daar een categorie “Uncategorized” staan.
Als je een bericht schrijft en je vergeet aan te duiden tot welke categorie ze behoort, dan plaatst WordPress deze automatisch in de categorie, uncategorized.  Een Engelse benaming om te zegen dat jouw bericht nog nergens toe behoort. Omdat de bezoekers van jouw site meestel Nederlandstalig zijn, kunnen we best deze naam aanpassen.

Als ik met de muis daarover schuif (hover zeggen ze in het Engels), dan krijg ik een menu te zien. Ik klik op Bewerken en een pagina opent waarin ik de naam kan aanpassen. Ik wijzig Uncategorized nu in Algemeen en de slug eveneens en vervolgens klik ik op Bijwerken. De naam zal nu in mijn lijst aangepast zijn. Vanaf nu krijgen onbepaald berichten de categorie Algemeen.  

Verder hoef ik in Categoriën niet meer te zijn en ik kan nu een nieuw bericht toevoegen. Ik klik, in het menu onder Berichten op: Nieuw bericht.  Een nieuwe pagina opent en laat ik eerst even uitleggen wat er op deze pagina allemaal te zien is.

Je gaat hier een grote toets zien met de titel: De Divi opbouwfunctie gebruiken. Divi is het thema dat we gebruiken om jouw site op te bouwen, een bijzonder handige tool, maar voor berichten is het beter deze niet te gebruiken.

Daaronder heb je een tekstverwerker waarin je jouw bericht gaat opstellen. Vervolgens een aantal SEO instellingen voor zoekmachines en aan de rechterzijde een aantal vakjes met een aantal bijzondere functies. Het zal je allemaal wel duidelijker worden wanneer we stap voor stap een bericht zullen invoeren.

Laten we beginnen met de titel. We voegen een titel beknopte titel toe. Het is deze titel die de bestandsnaam van jouw pagina zal worden. We willen daarom de titel kort houden, maar omdat dit een effect heeft op de zoekresultaten van de zoekmachines, willen we hem ook niet helemaal onbeduidend maken. Een korte krachtige titel is dus aangewezen.

Vervolgens schrijven we ons bericht in het tekstvak daaronder. Hierin kunnen we gebruik maken van alle mogelijk gereedschappen van een gewone tekstverwerker: lettertypes, alinea aanduidingen, vet of cursief, ik kan hyperlinks toevoegen, foto’s en zelfs video.

Waar je moet op letten is dat je een subtitel toevoegt. Het heeft een invloed op de ranking van jouw bericht. Je duidt de subtitel aan en selecteert onder alinea Koptekst 1.

Je zou nu misschien een afbeelding willen toevoegen, en dat kan je doen door op Media Toevoegen te klikken. Daar selecteer je de foto die je wenst toe te voegen. Staat jouw foto hier nog niet in, dan open je op jouw computer verkenner, selecteer je daar de foto die je wenst toe te voegen en sleept die naar de mediapagina van jouw website. De foto wordt dan opgeladen en zodra dit gebeurd is zal je aan de rechterzijde een aantal vakjes te zien krijgen.  URL, Titel, Onderschrift, Alt-tekst, omschrijving. Het is van belang dat deze allemaal ingevuld zijn want ook dit heeft een invloed op de rangschikking in de zoekmachines. Je kan gewoon één tekst maken en deze dan naar de verscheidene vakjes kopiëren.

Onderaan kan ik opgeven hoe groot de foto moet zijn om op mijn bericht te plaatsen. Het heeft een invloed op de laadtijd van jou pagina, het is dus een beetje uitkijken hoe groot jouw afbeeldingen zijn.

Als ik vervolgens op “Invoegen in bericht” klik wordt de foto aan de mijn tekst toegevoegd.

Als ik op de foto klik zie ik waar ik de afbeelding op mijn pagina kan plaatsen.

Ik heb het jou even laten zien dat het kan, maar voor berichten wil ik anders werken. Ik verwijder de foto terug en vervolg met mijn tekst.

Een ander punt dat een invloed heeft op de ranking in de zoekmachines is het gebruik van vet voor het belangrijkste zoekwoord. Als ik bijvoorbeeld in mijn titel het woord ‘signeersessie’ gebruik en dat komt terug in mijn subtitel, dan lijkt het logisch dat signeersessie mijn belangrijkste woord in dit bericht gaat worden. Dus zet ik in de tekst ook ‘signeersessie’ in het vet.

Zodra je jouw tekst hebt toegevoegd, scrollen we naar beneden en zien we SEO instellingen.  De preview snippet geeft jou een beeld van hoe jouw site nu op Google of Bing zou te zien zijn. Alles behalve goed.

Je oet je voorlopig niet teveel aantrekken van de nummering in de URL, dat wordt aangepast zodra we ons bericht bewaren.

Laten we beginnen met de titel goed te zetten. Die kan je kopiëren van jouw pagina-titel.

Vervolgens moeten we een beschrijving toevoegen en die moeten we binnen de 160 krakters houden.

In de zomer van 2018 hield Hélène Wagener, voor haar nieuwste boek de Ookonde, een signeersessie in het dorpje Sluis. Lees er hier meer over.

Ook hier hebben we de naam van de auteur en weer het belangrijkste zoekwoord gebruikt. En nu ziet onze snippet er al heel wat beter uit.

Dan moeten we trefwoorden toevoegen, met op kop natuurlijk de naam van de auteur, en het belangrijkste zoekwoord envoeg er maar wat bei, telkens gescheiden door een komma.

Laat alle andere vakjes open.

 

Daaronder moeten we de samenvatting geven. Dit tekstgedeelte wordt gebruikt op jouw algemene blogpagina om bezoekers geïnteresseerd te maken in jouw bericht. Het is dus belangrijk dat je dit invult.

Maar je kan het kopiëren en eventueel aanvullen met de beschrijving die je eerder hebt ingevuld.

 

Daarstraks had ik de foto weggelaten uit de tekst, die ga ik nu terugplaatsen als uitgelichte afbeelding. Een uitgelichte afbeelding zal steeds bovenaan geplaatst worden, zowel op de algemene blogpagina als op deze pagina. Het is eigenlijk de belangrijkste afbeelding van jouw artikel.

 

Tags zijn zoekwoorden die gebruikt worden op jouw website en maken het voor de bezoeker mogelijk om naar de gewenste informatie te zoeken. Wel etages gaan we in dit geval toevoegen denk je? Jawel, signeersessie en voeg er nog maar wat andere bij. Ik kopieer ze even van de SEO trefwoorden.

Categorieën hebben we eerder besproken en ik duidt hier even aan die van toepassing zijn op deze pagina zoals events, en misschien ok boeken.

Berichttype staat hier op Standaard en zo hoor het ook.

En nu heb ik een aantal mogelijkheden:

Ik kan het opslaan als concept. Dan is de pagina nog niet voor het publiek zichtbaar. Ik kan een voorbeeld van de pagina bekijken. En dan zie ik dat de foto hier werd toegevoegd en ook de sidebar automatisch zichtbaar is. En als alles goed is, zoals je dat wenst, kan je Publiceren.

Jouw bericht wordt dan klaar gemaakt en bij de berichten geplaatst. Als je dan je website bekijkt, door in het menu op jouw naam te klikken, en je gaat naar jouw Blog, dan zal je merken dat jouw bericht werd toegevoegd.