De Mediabibliotheek

Welkom.

Natuurlijk wil je graag afbeeldingen toevoegen aan jouw berichten en pagina’s. En dat kan met de media module. Die module hebben we overigens reeds gezien in de les over Berichten en daarom hou ik het hier bij het essentiële.

Je opent de media module via het Dashboard, aan de linkerzijde en vervolgens klik je op Media.

Jouw mediabibliotheek opent en je krijgt een overzicht van media die je reeds hebt opgeladen, of door MaryDes opgeladen werd.

Als je op een bestaande afbeelding klik dan krijg je daarvan de details te zien.

Zoals eerder uitgelegd is het belangrijk om aan de rechterzijde informatie te plaatsen in de velden Titel, Onderschrijft, All-Tekst en omschrijving. Het heeft een invloed op de ranking.

Niet alleen daarom, maar zoekmachines als Google nemen nota van deze afbeeldingen en mensen die in google search op zoek gaan naar een afbeelding kunnen op deze wijze ook terecht komen op jouw site.

Laat ik dat even demonstreren en op Google op zoek gaan naar de auteur Hélène Wagener.

Haar website staat nog niet op de eerste pagina, maar ik herken haar en haar boeken in de fotoreeks die Google beschikbaar stelt. Open ik die dan zie ik de afbeelding en url van haar website.

Klik op haar foto dan kom ik zo ook op haar website terecht.

Je merkt het belang om afbeeldingen te gebruiken en ze goed te voorzien van de nodige informatie. Ook al staat jouw site niet op de eerste pagina in de zoekresultaten van Google, dan kunnen jouw afbeeldingen dat wel zijn en zo meer mensen naar jouw site leiden.

Als je een afbeelding permanent uit jouw mediabibliotheek wenst te verwijderen dan kan je dat hier doen. 

Laten we nu een foto toevoegen. Bovenaan klik ik op: “Nieuw bestand”.

Dan krijg ik twee mogelijkheden. Ofwel klik ik op de knop: Bestanden selecteren en dan opent verkenner waarmee ik op zoek kan gaan naar het fotomateriaal. Ofwel heb ik verkenner open staan en sleep ik de betreffende afbeelding onmiddellijk naar dit vak.

Als ik dat doe, dan wijzigt mijn website in een “drop zone” met de melding, “Sleep bestanden op te uploaden”.

Als mijn foto hier naartoe sleep en loslaat dan wordt deze opgeladen. Zodra dit gebeurd is, kan ik de tekstvelden aanpassen.  Teksten kopiëren en eventueel aanvullen of wijzigen.

Ik merk ook dat de afbeelding veel te groot is voor het gebruik op deze site. 3MB opladen duurt wel even. Dus wil ik het formaat verkleinen naar een breedte van 1280 in plaats van 4000.

Om dat te doen klik ik op Afbeelding bewerken. In de pagina die nu opent kan ik overigens ook de oriëntatie goed zetten, mocht dat nodig zijn. Ik kan ook afbeelding bijsnijden mocht ik maar een deel van een foto willen gebruiken.

Rechts zie ik schalen met de huidige afmetingen en die wil ik reduceren. Ik typ 1280 in het eerste veld, wat de breedte is en je ziet dat automatisch ook de hoogte wordt aangepast. Daarna klik ik op de knop “Schalen” en de afbeelding werd verkleind.

Ik kan dit weer sluiten om terug naar de mediabibliotheek te gaan.

Mijn afbeelding is nu beschikbaar om te gebruiken.

Dit was het dan voor de mediabibliotheek. Ik zie je graag terug in een volgende les.