In deze les ga ik je uitleggen hoe je wijzigingen kan aanbrengen aan jouw bestaande pagina’s.
Som kan het gebeuren dat de informatie die je verschaft op jouw website achterhaald is of misschien merk je hier of daar een foutje in een tekst, dan is het natuurlijk wel handig indien je dit zelf zou kunnen aanpassen.
Zoals eerder uitgelegd, berichten zijn niet hetzelfde als pagina’s.
Pagina’s zijn vaste rubrieken op jouw website. De auteur pagina bijvoorbeeld, of de boeken-pagina, de contactpagina en zo meer. Terwijl berichten samengevat zijn onder de blog pagina.
Om informatie op een pagina te wijzigen klik je in het Dashboard menu op pagina’s. Een lijst opent met daarin alle beschikbare pagina’s. Het zijn de onderdelen van jouw site.
Om bijvoorbeeld een wijziging door te voeren op jouw voorpagina, of in de meeste gevallen de auteur-pagina hover ik met de muis over deze titel en zie dat het menu-gedeelte zichtbaar wordt.
Ik klik vervolgens op “Bewerken” en de betreffende pagina wordt geopend. In eerste instantie lijkt het veel op jouw berichtenpagina, met dat verschil dat hier de opbouw werd uitgevoerd met de hulp van Divi.
Wat doet Divi? Omdat een mooie layout in WordPress moeilijk te realiseren is, gaat Divi jouw pagina onderverelen in rijen. In dit geval 4 rijen, en die rijen desgewenst onderverdelen in kolommen.
Je kan het vergelijken met een spreadsheet, rijen en kolommen en dan krijg je cellen en die cellen kan je opvullen met tekst of afbeeldingen of menu’s, of wat dan ook.
Divi maakt gebruik van kleurtjes: de rijen in purper, gaan over de ganse breedte van het scherm, de blauwe rijen houden alles netjes binnen de grenzen van een gewone website en de groene rijen bevatten elementen die ook op andere pagina’s terugkomen.
Hier staat bijvoorbeeld Social Media volgen. Het is een balk die onderaan elke pagina terugkomt op jouw website. Maar in plaats van die opbouw telkens opnieuw te doen, hebben we deze bewaard als een soort van template. Alle wijzigingen die ik hier in uitvoer zal dan ook te zien zijn op alle andere pagina’s.
Je zal ook merken dat we elke cel netjes benoemd hebben. Als ik tekst over de auteur wens aan te passen, dan is het wel makkelijk dat ik meteen zie welke cel deze informatie bevat.
Om de tekst te wijzigen klik ik op de drie lijntjes van de grijze balk in de cel. Een tekstverwerker opent en ik kan hier makkelijk aanpassingen uitvoeren. Als dat gebeurd is, klik ik op “Opslaan en verlaten”.
Veelal denkt men dan dat de wijzigingen werden doorgevoerd, maar dat is niet het geval, zolang je niet op bijwerken klikt.
Dit mag sommigen een beetje onoverzichtelijk lijken, maar Divi heeft het je nog gemakkelijker gemaakt door een Visual Builder te voorzien. Klik je hier op, dan open jouw website maar met daarover de Divi builder. Dat zie je door met jouw computermuis over de verschillende elementen van jouw site te gaan.
En ook hier verwijzen de kleurtjes weer naar de aard van de betreffende rij. Purper, blauw en groen.
Als ik tekst wil aanpassen hoef ik enkel maar het tekstvak te activeren door erin te klikken en ik kan meteen de wijzigingen intypen. De gereedschappen om tekst te formateren verschijnen erboven. Vet, cursief, hyperlinks en quotes.
Als ik gedaan heb met het doorvoeren van de wijzigingen, klik ik op de ronde purperen bol onderaan het scherm. Vervolgens klik ik op de groene knop rechts in beeld: Opslaan.
Dit gaat mijn wijzigingen opslaan en ik kan, via de zwarte balk bovenaan visual builder verlaten. Als ik dan een andere pagina wens te bewerken, bijvoorbeeld boeken, dan open ik deze pagina eerst door op “Boeken” te klikken en kan ik de visual builder weer inschakelen om dan ook hier wijzigingen in aan te brengen. Handig toch.
Dit was het voor deze les, ik zie je graag terug in de volgende. Tot dan.
(c) 2018 MaryDes Designs Ltd. All rights reserved - Alle rechten voorbehouden