Reacties beheren

Hallo, welkom in deze les over Reacties op berichten in jouw site.

Er zijn twee plaatsen waar bezoekers reacties kunnen achterlaten. Dat zijn  de berichten in jouw blog en de site reviews. Omdat beiden op een verschillende plaats behandeld worden, zal ik ze ook in afzonderlijke lessen bespreken.

Jouw website werd ingesteld om reacties niet onmiddellijk zichtbaar te maken. Elke reactie moet eerst door jou gecontroleerd worden. Heeft niets te maken met de controle over negatieve reacties, maar vooral omdat jouw website elke dag een honderdtal robots, fictieve personen, op bezoek krijgt die nagaan of ze jouw site kunnen hacken, of er spam is achter te laten is in berichtsecties en of er meer nare dingen uit te voeren zijn. Ze zijn meestal afkomstig uit China, Rusland en de Verenigde Staten.

We hebben jouw site dan ook beveiligd met een aantal plugins die je hiervoor moeten beschermen.

De reacties die mensen achterlaten op jouw site moeten dus eerst door jou goedgekeurd worden. Als je dat  niet wenst, kunnen we deze beveiliging uitschakelen.

Als je een reactie ontvangen hebt zal je dat merken op jouw site doordat er een rood bolletje met een cijfer achter reacties zichtbaar is. Dit cijfer geeft het aantal reacties weer die behandeld moeten worden.

Als ik op het menu-item Reacties klik kom ik op de pagina met reacties terecht.

Daar zie je wie een reactie heeft achter gelaten, de inhoud van de reactie, de status van de reactie, waarop gereageerd werd en wanneer het geplaats werd.

Om de reactie beter te begrijpen kan het soms nuttig zijn om het bericht te zien waarom deze persoon gereageerd heeft. Dan klik ik op “Berichte bekijken”.

Als ik met de computermuis over het bericht hover zie ik het bewerkingsmenu verschijnen. Ik kan het bericht Toelaten, of eventueel zelfs bewerken indien er niet toegelaten woordgebruik in staat.

In dit geval klik ik op toelaten en als ik nu het bericht weer bekijk, zie ik dat de reactie werd toegevoegd.

Laat ik nu even teruggaan naar de Reacties. Als ik een bericht wens te verwijderen dan klik ik, in het reactie menu, op Prullenbak. De betreffende reactie wordt dan naar de prullenbak overgeplaatst maar is nog niet verloren. Als de verwijdering een vergissing was kan je het meteen weer ongedaan maken.

En dan staat de reactie weer beschikbaar.

Laat ik deze weer even verwijderen. Dan zie bovenaan een statuslijn die me laat zien hoeveel reacties ik ontvangen heb, hoeveel daarvan nog door mij gecontroleerd moeten worden, hoeveel er goedgekeurd zijn, hoeveel spams er werden toegevoegd en hoeveel reacties er in de prullenbak zitten.

Er zit ééntje in de prullenbak. Ik kan de prullenbak openen en, ofwel daarin het betreffende bericht markeren, in de neerklaplijst de actie zoeken die ik wens uit te voeren, bijvoorbeeld: Permanent verwijderen en dan op “Toepassen” klikken om de actie uit te voeren, maar ik kan het me ook makkelijk maken en op de knop “Prullenbak leegmaken” klikken.

De reactie is nu definitief verwijderd.

Dat was het voor deze les, op naar de volgende.