Bangkok Blues, het verhaal van een prachtig cover design

Waarom Bangkok Blues een pareltje van een boekomslag heeft.

Chis Bossers heeft een nieuw boek uit: Bangkok Blues, en we zijn fier om jullie het boekomslag dat we voor hem hebben ontworpen voor te stellen en er meer duiding over te geven.

Chis Bosser's book cover design Bangkok Blues, created by MaryDes

Als je als een professioneel designer een boekomslag ontwerpt moet je je dat doen volgens de regels van de kunst, maar, wat veelal over het hoofd gezien wordt, ook rekening houdend met een aantal marktgegevens.

Om te begrijpen hoe we tot het resultaat van het boekomslag van Chris Bossers zijn gekomen, moeten we ook een aantal van deze regels en marktgegevens toelichten. Laat ik beginnen met een aantal statistieken te vermelden die werden verwerkt in “The cover matter survey”.

Beoordeel geen boek op basis van het boekomslag, is een uitspraak die veel gehoord wordt, maar jammer genoeg bewijzen de statistieken het tegendeel. Ruim 79% van de ondervraagden verklaarden dat een boekomslag een beslissende rol speelt in hun beslissing om het boek aan te kopen.

In de Huffington Post, een Amerikaanse nieuwswebsite, verklaarde Mark Cohen, oprichter van “Smashwords” dat er een groot verband is tussen uitstekende covers en uitstekende verkoopcijfers. Uitgeverijen en auteurs moeten dus voldoende aandacht besteden aan het boekomslag.

Maar hoe moet zo’n boekomslag er dan uitzien?

Ze moeten het verhaal vertellen.

Ruim 62% van de ondervraagden meenden eveneens dat een boekomslag een artistieke representatie van het verhaal moet zijn. Als je dus een beter verkoopresultaat wilt halen moet je er dus voor zorgen dat een boekomslag een deel van het verhaal vertelt. Dat is logisch, in deze gejaagde tijden willen mensen geen tijd verspillen, en als ze aan een boekomslag kunnen zien of de inhoud hen zou kunnen aanstaan of niet, is dat een voordeel. Simplistische of abstracte boekomslagen worden maar zelden vastgenomen en bekeken.

Personen op de cover trekken aandacht.

Het is vooral een commerciële overweging. Studies hebben aangetoond, en daarom is het al decennia een ingebakken gebruik, dat personen op een cover aandacht trekken. Nelly Marariu, een vooraanstaand designer, beschrijft het als volgt:

“Veel auteurs vragen de ontwerpers om gezichten van mensen niet te gebruiken op hun boekomslagen. Helaas is dit een enorme misvatting die bewijst dat ze niet volledig begrijpen waarom lezers een boek kiezen. Als je een van hen bent, spijt het me dat ik jouw “bubble” moet doorprikken, maar je mist een cruciaal detail: gezichten, vooral ogen, zijn het belangrijkste kenmerk bij de mens. De meesten van ons functioneren door elkaar te herkennen. Sterker nog, ons sociale leven gedijt wanneer we andere mensengezichten leren lezen. Vergeet niet dat we instinctief tot gezichten worden aangetrokken, want dat is hoe de meesten van ons schoonheid en lelijkheid erkennen. Maar het belangrijkste is dat we empathie ontwikkelen als we naar de gezichten van anderen kijken – we hebben de neiging om te voelen wat het gezicht voor ons op gevoel lijkt. Denk er eens over na, wat zou je meer empathisch maken: een vrouw die op een vijver zit met een droevige blik op haar gezicht of het uitzicht op de vijver alleen?”

Moeten we dan altijd mensen op de cover hebben?

Book cover design for Mark Hattas's book Awakening the optimal leader created by MaryDes.

Nee zeker niet, alles moet overwogen worden in functie van de boodschap die je wenst mee te geven. Kijk maar naar dit ontwerp welke we gerealiseerd hebben voor CEO, wereldwijd keynote speaker en “visionary storyteller” Mark Hattas: Awakening the optimal leader. De massa oranje vissen verkleuren uiteindelijk tot een blauwe leider. Leiderschap zit in ieder van ons, maar het moet aangewakkerd worden. Aldus Mark Hattas in zijn boek. Ook in alle eenvoud kan je dus met een goed doordacht design aandacht trekken en toch een duidelijke boodschap geven.

Uitgeverijen moeten boeken verkopen. Punt. Daar moeten we niet moeilijk over doen. Mensen zullen in staat zijn boeken te lezen als de auteur en uitgeverijen er wat aan kunnen verdienen. Om dat te bereiken moeten boeken opvallen, verwondering opwekken, mensen aanzetten om een boek vast te nemen. Dat gaat niet goed lukken met een fotootje met een titel erop, of een simplistisch design.

Een boekomslag moet dus ook marketingvriendelijk zijn.

Het moet elementen bevatten die je kan uitvergroten om in diverse andere campagnes aandacht te trekken. Het gaat over opvallen en gezien worden.

 

Een design moet voldoen aan diverse regels.

Daarnaast zijn er nog talrijke design regels waaraan een ontwerp moet voldoen. De Z-regel, het gebruik van contrast, een doordacht gebruik van fonts om er maar een paar te noemen.

“Minimum 3 professionals bekijken of een boekomslag voldoet

aan alle vereisten van een goed boekomslag voordat we het aan

de auteur voorleggen. We gaan niet over één nacht ijs.”

 

Een boekomslag is dus niet even snel gemaakt. Om je even een idee te geven: de meeste freelance designers zullen nu eens een cover ontwerpen, maar morgen maken ze een brochure voor een ander bedrijf, of de huisstijl voor de KMO achter de hoek. MaryDes doet praktisch niets anders dan boekomslagen ontwerpen. Elk jaar creëren ze honderden boekomslagen voor auteurs en uitgeverijen of de ganse wereld. Een boekomslag gaat door de handen van verscheidene experten (designers, marketing specialisten, uitgevers, …) voordat het uiteindelijk aanvaard wordt. Bovendien creëren ze telkens minimum twee evenwaardige boekomslagen waaruit de auteur en uitgeverij kan kiezen. De kwaliteit van beide boekomslagen is dermate hoog dat veel auteurs moeite hebben om te kiezen. Een boek uitgeven is steeds een financieel risico, een slecht cover design kunnen we ons niet veroorloven.

Volledig Boekomslag Bangkok Blues van Chris Bossers, ontworpen door MaryDes Designs.

Bangkok Blues van Chris Bossers speelt zich af in het drugsmilieu, in de straten van het Thaise Bangkok waar de “ladyboys” alom tegenwoordig zijn. Eigenlijk vormen ze een deel van Bangkok zoals ze ook een deel van het boek vormen. De vrouw op de cover is dus geen vrouw maar een “boy”. Een Ladyboy! Net zoals de hoofdpersonages in het boek ook meermaals op het verkeerde been worden gezet, hebben we dit ook met de lezer willen doen. En dit alles op een achtergrond van een straat in Bangkok. Een straat die we samengesteld hebben uit verscheidene foto’s van straten in Bangkok, omdat we de juiste elementen wilden samenbrengen. Ze bestaat dus niet echt, maar je zou denken van wel. De witte strepen zijn uitvergrote strepen drugs, een hoofdelement van het verhaal, zo geplaatst dat ze voldoende contrast bieden voor de titel.

Boekomslag Wisselstroomvan Rob Baetens, door MaryDes Designs.

We trachten steeds met het gebruik van fonts de sfeer van het boek te versterken, zonder de leesbaarheid, zelfs als thumbnail, uit het oog te verliezen. Kijk even naar de cover van het boek” Wisselstroom” van Rob Baetens. Dat verhaal speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog. We hebben dan ook gebruik gemaakt van een lettertype dat in die tijd veel gebruikt werd.

Het ligt dan ook voor de hand dat we voor Bangkok Blues een meer “urban” lettertype hebben gebruikt. Het boek speelt zich immers af in talrijke achterbuurten.

We doen niet aan knip en plakwerk, en het maakt ons echt niet uit hoeveel tijd we aan een design besteden. We werken snel, maar niet tegen de klok. We leveren steeds unieke designs die soms samengesteld zijn uit wel meer dan dertig afzonderlijke foto’s en tientallen lagen met kleine elementen die naadloos worden samengebracht.

Zo ook voor Bangkok Blues. Niets is wat het lijkt, maar daar heb je als kijker maar het raden naar.

Een topdesigner voor Bangkok Blues.

Het boekomslag van Bangkok Blues werd ontworpen door Maryna, onze lead designer die met hoogste onderscheiding in België is afgestudeerd als grafisch ontwerper en reeds 25 internationale boekomslag wedstrijden gewonnen heeft. Daar heeft ze zich gemeten met honderden top designers van over de ganse wereld. Maryna, die boekomslagen ontworpen heeft voor wereldsterren, top zakenlui, aristocratie, maar ook voor de beginnende auteur. We zijn nooit naast onze schoenen gaan lopen, omdat boekomslagen creëren onze passie is en het niet uitmaakt voor wie we ontwerpen. Elk omslag krijgt onze volle aandacht en we leveren uitsluitend top kwaliteit, echte kunstwerkjes waar elke auteur fier op kan zijn.

Met tonnen ervaring weten de designers bij MaryDes echt wel hoe een boekomslag moet gerealiseerd worden. Boekomslagen die lezers aanspreken en bovendien commercieel verantwoord zijn. Bij ons zit je goed met jouw boekomslag.